jueves, febrero 26, 2009

Obiturario: Carmlina Sanchez-Cutillas


El pasado domingo falleció a los 82 la escritora Carmelina Sanchez-Cutillas, de la que sólo he leído la delciosa "Màteria de Bretanya". Asi que mi homenaje, es citarla:


Però també hi havia altres plantes volades de misteri que ens feien por a tota la menudalla. Una es deia baladre i es criava als barrancs i tenia flors blanques o flors com el color del corall, i diu que eren verinoses, i qui menjàs una flor de baladre es moria ben aviat. I l'altra planta de la por era la ruda, petita i lletja, i la seua color era com si algú hagués afegit un perol de pintura negra, dins del cossi en el qual el Nostre Senyor acabava d'amanir la pintura verda i brillant de tintar les plantes. La ruda feia pudor, i encara que estigueres lluny de la mata senties la bafarada. I no sé si seria per la pudor o per què, però és el cas que la ruda espantava les bruixes, i per això quan naixia un nen la comare posava una branqueta de ruda en la finestra de la cambra de la partera, i la ficava dins d'un got ple d'aigua per fer-la durar més dies. I quan bolcaven el nen de bolquers, també li lligaven una altra branqueta de ruda, i li la lligaven amb la mateixa agulla del reliquiari de domàs brodat que duien totes les criatures. I en acabant la mare i les àvies i la comare, i les veïnes que entraven a tafanejar l'aixovar del menut i el cobertor del llit de la partera, sospiraven tranquil·les perquè gràcies als dos amulets ja no se'l podrien emportar ni les bruixes ni el dimoni.

Però el senyor rector malparlava de la ruda i de la partera i de l'eixam femení que la voltava, i deia que amb una bona ruixada d'aigua beneïda hi havia prou. Per això, a tots els menuts els entrava basca després del bateig, però les àvies i les comares sabien de bon de veres que això era flat, i bullien un grapat de llavoretes i en acabant amb un drap ben net feien una munyequeta i la banyaven en el suc de les llavoretes, i la donaven a la criatura perquè xuclàs.


Sobre la ruda y la adelfa. Hay muchas clases de supersticiones, y la sabiduria de lo cotidiano en las mujeres siempre ha asustado. Incluso a las mujeres.

Adelfa 2

1 comentario:

  1. Anónimo12:21

    Gràcies al meu amic Enric -i parella lingüística- he pogut llegir aquesta xicoteta joia de la nostra literatura. Bo, de la nostra i de la universal també, que la República de les Lletres no sap ni de fronteres ni propietats.

    Vull també sumar-me a la teua iniciativa.

    ResponderEliminar